@Pierr Kardán: A recepted közel áll az etalonhoz, bár ha nagyon szigorúak - vagy inkább puristák - vagyunk, akkor a menta és citromfű levél sem kellene bele. Illik hozzá, szeretem is, de az már a trükközés része.
Nincs egyértelmű etalon, az osztályzásom teljesen szubjektív. De jogos a kérdés, ezért megpróbálok pár példát hozni, ami segít megérteni. Az ideális limonádé egész egyszerűen citromízű és édes egyszerre, s magában hordozza a citrom különleges aromáit, illatait, olajait, beleértve lehetőleg a héj enyhe kesernyésségét is. Nem tilos egyéb adalékokkal javítani, de a tapasztalatom az, hogy a kevesebb általában több. Lehet szénsavmentes (én azt jobban szeretem) és szénsavas is.
Amiért egészen biztosan pontlevonás jár:
- túl híg
- túl édes vagy túl savanyú
- zavaró mellékíz
- zavaró utóíz
- oda nem illő, "kiegyensúlyozatlan" ízkombináció
- nem elég citromos illat
Tiszteletre méltó az igyekezet, hogy igyekszel a világ minden készen kapható limonádéját megkóstolni és minősíteni, de jó lenne tudni, hogy mi neked az ETALON (az 5+ minősítésű) limonádé, mert ehhez lehetne belőni az általad adott osztályzatokat.
Nyilván etalon limonádén nem az X gyártó Y típusjelű termékét értem, hanem olyasmit, amit otthon is reprodukálni tud bárki.
Nekem az etalon alap limonádé a következő (1 liter limonádé):
1:1 arányban kevert ásványvízből és cukorból főzött cukorszirupból 2 deciliter,
2 közepes méretű, teljesen érett citrom frissen kicsavart (magoktól leszűrt) leve,
2 nagy jégkocka
5 deciliter hideg, semleges ízű ásványvíz (szénsavas, ki hogy szereti),
2 menta és 2 citromfű levél,
1 ujjnyi széles, 1 ujjnyi hosszú vékonyan hámozott biocitromhéj.
Csapvíz nem jó, az sok helyen speciális ízű.
Ha a limonádét valami koktélhoz akarom használni (mojito, vodka sour, cuba libre, long island, stb.) akkor nádcukorból készítem a cukorszirupot és valami karakteresebb citrusféle levét használom (pl. valamilyen lime).
Ki ne szeretné a limonádét? Citrom, cukor, víz. Vagy mégsem ilyen egyszerű? Az élelmiszeripar meglepően széles választékot kínál e népszerű nyári frissítőből. Arra vállalkoztam, hogy a lehető legtöbbet végigkóstolom és tapasztalataimat dokumentálom.
Keresés
Friss topikok
wjozsi:
@Pierr Kardán: A recepted közel áll az etalonhoz, bár ha nagyon szigorúak - vagy inkább puristák -... (2023.02.22. 01:32)Auchan – Fruits Pressés – Citron
wjozsi 2023.02.22. 01:32:30
Nincs egyértelmű etalon, az osztályzásom teljesen szubjektív. De jogos a kérdés, ezért megpróbálok pár példát hozni, ami segít megérteni. Az ideális limonádé egész egyszerűen citromízű és édes egyszerre, s magában hordozza a citrom különleges aromáit, illatait, olajait, beleértve lehetőleg a héj enyhe kesernyésségét is. Nem tilos egyéb adalékokkal javítani, de a tapasztalatom az, hogy a kevesebb általában több. Lehet szénsavmentes (én azt jobban szeretem) és szénsavas is.
Amiért egészen biztosan pontlevonás jár:
- túl híg
- túl édes vagy túl savanyú
- zavaró mellékíz
- zavaró utóíz
- oda nem illő, "kiegyensúlyozatlan" ízkombináció
- nem elég citromos illat
Bejegyzés: Auchan – Fruits Pressés – Citron
Pierr Kardán 2023.02.21. 19:56:50
Nyilván etalon limonádén nem az X gyártó Y típusjelű termékét értem, hanem olyasmit, amit otthon is reprodukálni tud bárki.
Nekem az etalon alap limonádé a következő (1 liter limonádé):
1:1 arányban kevert ásványvízből és cukorból főzött cukorszirupból 2 deciliter,
2 közepes méretű, teljesen érett citrom frissen kicsavart (magoktól leszűrt) leve,
2 nagy jégkocka
5 deciliter hideg, semleges ízű ásványvíz (szénsavas, ki hogy szereti),
2 menta és 2 citromfű levél,
1 ujjnyi széles, 1 ujjnyi hosszú vékonyan hámozott biocitromhéj.
Csapvíz nem jó, az sok helyen speciális ízű.
Ha a limonádét valami koktélhoz akarom használni (mojito, vodka sour, cuba libre, long island, stb.) akkor nádcukorból készítem a cukorszirupot és valami karakteresebb citrusféle levét használom (pl. valamilyen lime).
Bejegyzés: Auchan – Fruits Pressés – Citron