HATA Kosen Ramune – Yuzu ízesítésű

Igazi japán specialitás került a kezem közé: egy ramune. A „ramune” gyakorlatilag japánul a „limonádé” – állítólag az angol lemonade szó fonetikai leképeződése. Kis kutatómunkám eredményeként megtudtam, hogy a tizenkilencedik század végén Európából és az Egyesült államokból Japánba került üdítőital típusnak Japánban a mai napig komoly kultusza van. Külön érdekessége, hogy egy az 1900-as évek elején elterjedt, azóta viszont lényegében kizárólag a ramune esetében használt speciális vastagfalú üvegpalackba töltötik. A palack nyakának szokatlan kialakítására – egy külön kamrát formál – azért van szükség, mert az üveg száját belülről egy üveggolyó zárja el, melyet a belső nyomás szorít oda. A kibontáshoz egy kis műanyag eszközt is mellékelnek, mellyel az üveggolyó belökhető az üveg nyakába. Ez a nem is olyan könnyű művelet, egy jókora pukkanással igazi „satisfying moment”. A golyócska aztán végig ott gurgulászik csörögve ide-oda, amíg az ember iszogatja a limonádét. Igazán csodás a látvány is! Amikor pedig fogytán az üdítő és az üveget jobban meg kell dönteni, a golyó szépen visszagurul a palack szájába, elzárva a folyadék útját, emiatt művészet az utolsó kortyok elfogyasztása. Engem teljesen elvarázsolt.

Ennyi varázslás után szinte említést sem érdemel, hogy amúgy a víztiszta citromsárga ital maga nem nagy durranás. Először is yuzu citromot még csak nyomokban sem tartalmaz, csupán az ízét. Minden komponens csupa mesterséges dolog, mondjuk a vízen és a kukoricaszirupon* kívül. Azután ha ezt meg is bocsátjuk neki, be kell vallanunk, hogy az összhatás elég unalmas. Édeskés, citromra távolról emlékeztető műlimonádé. Alaposan behűtve vállalható szomjoltó lehet, de távol áll a limonádék élvonalától. És mivel az osztályzatot nem a csomagolásra, hanem elsősorban a tartalomra adom, így örülhet a hármasnak.

Vásárlás helye: DunaPanda
Vásárlás ideje: 2022.  június 26.
Ára: 299,-Ft (1495,-Ft/liter) – ez akciós ár volt, egyébként 599 Ft egy üveg

*Megjegyzés Ferencz Mónikától a facebookon: "Azt a kis élelmiszertechnológiai speckollt hadd tegyem ide, hogy a kukoricaszirup kb annyira természetes, mint egy PLA zacskó � A répacukornál olcsóbb de még károsabb édesítőanyagok büszke tagja �"

A bejegyzés trackback címe:

https://nagylimonadeteszt.blog.hu/api/trackback/id/tr7417884447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Nagy Limonádéteszt

Ki ne szeretné a limonádét? Citrom, cukor, víz. Vagy mégsem ilyen egyszerű? Az élelmiszeripar meglepően széles választékot kínál e népszerű nyári frissítőből. Arra vállalkoztam, hogy a lehető legtöbbet végigkóstolom és tapasztalataimat dokumentálom.

Friss topikok

Címkék

süti beállítások módosítása